Основи суші


Для початку слід знати, що сам термін «суші» не відображає в повному обсязі сам продукт, оскільки його можна приготувати чотирма різними способами: сашимі (sashimi), нігірі (nigiri), маки (maki) і коні (cones - конуси).

Сашимі

Сашимі - це сама примітивна форма суші: смужка свіжої риби, яка подається на стіл без рису або овочів. Сашимі можуть бути зроблені з будь-якого виду свіжого філе сирої риби, і оскільки цей делікатес віддають багато людей, то всі повинні знати, що це досить важка їжа.

Найкращими і найбільш часто використовуваними продуктами для сашимі є тунець, гострий тунець, а також тихоокеанський і атлантичний лосось.

Нігірі

Якщо бути більш точним, нігірі - це вид суші, що представляє собою смужку сирої риби, які подаються на стіл згорнутими в рулетики з холодного клейкого рису, і зазвичай в комбінації з морськими водоростями. Вибір продуктів для нігірі досить великий, але в основному використовуються краби, гострий тунець і креветки.

Маки

Маки - один з найчудовіших видів суші. На перших порах безліч новачків хочуть спробувати вегетаріанські рулетики, які, на мою думку, є досить невмілою формою маки. Найкращі маки робляться з шматочків риби, крабів або креветок, змішаних в соусі «темпура» зі шматочками авокадо, огірків та інших овочів, загорнутих в пластинки рису або морських водоростей. Структурна комбінація ніжної сирої риби, свіжого соусу «темпура» і овочів дає чудовий смак.

Конуси

Коне - це насправді маки, які не порізані на скибочки. Як і випливає з назви, за формою цей вид суші є конус, і подається з тими ж інгредієнтами, що і маки. Різниця полягає в тому, що їх їдять руками, а не паличками.







Так з чим же ще можна їсти або подавати суші?


Приправа до суші

Не важливо обідаєш ти в ресторані або замовив додому, суші завжди подається з соєвим соусом, васабі і імбиром. Залежно від комбінації цих трьох інгредієнтів і суші, існують три різні теорії: більшість людей просто беруть свої палички і вмочають їх у зелений, гострий васабі, в той час як інші розтирають соус на суші. За ще однією точкою зору, слід зробити окремий соус, наливши соєвий соус в маленьке блюдце і розмішавши в ньому хороший шматочок васабі до повного розчинення.

Ті ж, хто вважає за краще робити окремий соус, безпосередньо перед подачею на стіл додають в нього імбир. Деякі вважають за краще просто покласти шматочки імбиру прямо на суші, а інші їдять його окремо і використовують як смаковий нейтралізатор, щоб повною мірою насолодитися смаком наступного шматочка суші.

Добавки до суші

Темпура (tempura) - це відмінний вибір. Добавка складається з овочів, креветок або крабів, підсмажених в дуже смачне спеціальному тесті, зробленому з води, борошна та яєць. Ще однією популярною і смачною добавкою є смажені у фритюрі крабові коржі. Взагалі кажучи, у суші відмінна начинка, але смачні добавки завжди краще спробувати перед основною стравою.




Що п'ють з суші

Традиційним напоєм, що подається разом з суші, є саке. Саке - біле вино, зроблене з збродженого рису і яке краще всього подається підігрітим до температури десь між кімнатною і температурою кипіння. Тепле саке на смак дуже непогане і, якщо чесно, після нього в голові стукає. Між іншим, твої пристрасті до саке можуть бути аналогічні пристрастям до вина, а можуть і сильно відрізнятися. Ось приклад: я віддаю перевагу охолоджене біле вино, але саке п'ю теплим. Вирішуй сам. У будь-якому випадку, саке не для всіх, оскільки, як і в суші, у нього специфічних смак. Хорошою альтернативою саке є хороше холодне пиво. Хорошим японським пивом є «Саппоро» (Sapporo) - біле пиво, що подається в красивому високому сріблястому келиху. Ще одним популярним пивом є «Кирин» (Kirin) - досить відомий сорт пива, який вариться по всьому світу.

Примітка:

1. Завдяки сучасним технологіям очищення рису преміум-сорти саке можна не нагрівати і подавати охолодженими. Це не означає, що вживання теплого саке є невірним - це просто питання смаку.

2. Коне зазвичай не називають «коні», і навіть шеф-кухар в ресторані зазвичай називає їх маки або рулетики для їжі руками.
 

Яка страва японської кухні Вам найбільш подобається?






Ресторан "Суші-студія"

м. Рівне,

вул. Олеко Дундича, 2/20

(0362) 43-11-20

(067) 905-98-39