Трохи нагадаємо, чому сучасні види суші прийшли до нас саме з Японії. Головною причиною є місцезнаходження країни, адже Японія – острівна країна, оточена теплим японським морем Kuroshio. Воно багате планктоном і, отже, рясно населене дивно різноманітними рибами, ракоподібними і молюсками. Суші прийшли до Японії понад 100 років тому, як метод заготівлі риби. Батьківщиною первинних суші були країни Південної Азії.

Традиційно з етикету суші їдять паличками, але від жорстких правил етикету можна відступити, і їсти руками, якщо Ви в компанії знайомих Вам людей. Цікаво, що в Японії чоловікам, на відміну від жінок, не забороняється їсти суші руками. Для того щоб смак суші не губився і ви відчували його щоразу по-новому, рекомендується перед кожним шматочком з'їдати шматочок маринованого імбиру. Він очищає рот від смаку попереднього суші. Смак риби, чудово підкреслює соєвий соус у поєднанні з хріном Васабі, в який рекомендується вмочати суші, перед вживанням.

У сучасних суші-барах і ресторанах можна замовляти до суші будь-які напої, але краще за все в процесі їжі пити саке і зелений чай. Саке вживають підігрітим і тільки перед їжею. Під час трапези п'ють зелений чай. Чай дозволяє позбутися від післясмаку і освіжити poт перед наступною порцією.

На сьогоднішній день відомо, що суші можна їсти двома способами:


Спосіб 1

Налийте трохи соєвого соусу в спеціальне блюдечко. Візьміть суші, переверніть набік і візьміть його знову так, щоб ви могли вмочити рибу в сою. Покладіть суші в рота таким чином, щоб верхній шар опинився на язиці.

Деякі види суші повинні бути з'їдені без соєвого соусу. Зазвичай один суші їдять цілком. Ви можете їсти суші як руками, так і паличками, але як ми вже згадали жінки завжди їдять суші паличками.

Спосіб 2

Візьміть маринований імбир і умочіть його в соєвий соус. Користуючись імбиром як свого роду пензликом, розмажте соус по верхньому шару суші. Покладіть суші в рота таким чином, щоб верхній шар опинився на язиці.



Чого не варто робити:


1. не слід користуватися паличками, щоб передати їжу сусідові по столу: з точки зору японців це дуже грубе порушення етикету;

2. не прийнято самому підливати напої в свій келих;

3. ніколи не встромляти палички в їжу, особливо в рис, так робиться тільки на похоронах, тому за звичайним столом це абсолютно недоречно і навіть зловісно;

4. не класти палички поперек чашки;

5. не наколювати їжу на палички;

6. намагатися не капати соусом ні з паличок, ні з їжі;

7. ніколи не облизувати палички;

8. ніколи не вказувати паличками на що-небудь або кого-небудь і не розмахувати ними в повітрі;

9. не підтягати до себе страви за допомогою паличок;

10. ніколи не стукати паличками по чашці або тарілці з метою привернути до себе чиюсь увагу;

11. не «малювати» паличками на столі;

12. не затискати дві палички в кулаці.

13. ні під яким приводом не запалюйте цигарок, тютюновий дим не дозволяє іншим насолоджуватися смаком і запахом делікатних страв, крім того, що особливо важливо, лише по запаху можна визначити, чи свіжа риба;

14. соєвий соус є приправою до риби, ніколи не занурюйте в нього суші цілком.
 

Яка страва японської кухні Вам найбільш подобається?






Ресторан "Суші-студія"

м. Рівне,

вул. Олеко Дундича, 2/20

(0362) 43-11-20

(067) 905-98-39